09
Sep

Nieuwsbrief #2 - Zomer!

De tweede nieuwsbrief van de Landschapsbegraafplaats gaat over de status van het gebouw, een uitleg over het islamitische veld en over een dienst op de landschapsbegraafplaats. 

Zomernieuwsbrief Landschapsbegraafplaats

Hoogzomer. De landschapsbegraafplaats staat vol met bloemen en dus vliegen er ontelbaar veel hommels, bijen, vlinders en andere insecten rond. In deze warmte is het tijd voor een tweede nieuwsbrief. Hierin praten we u bij over het uitvaartgebouw op de landschapsbegraafplaats, dat we dit jaar nog in gebruik gaan nemen. Verder leggen we uit of de islamitische begraafplaats, die op één van de velden van de landschapsbegraafplaats ligt, Kersentuin of Makbara Islamia of Riyad al Khuld heet. Of alledrie. We vragen verder aan de familie Bereklauw hoe ze terugkijken op de eerste afscheidsdienst op de landschapsbegraafplaats, waarin ze afscheid namen van hun vrouw en moeder. Ze hebben haar begraven naast een mooie perenboom, midden tussen de bloemen. Met een tip sluiten we af: de komende rondwandelingen in september als de herfstkleuren alweer zichtbaar worden!

Dak boven ons hoofd

In afwachting van de start van de bouw van het grote uitvaartcentrum hopen we eerst over zo'n twee maanden een kleiner ontvangstgebouw in gebruik te nemen. Vanuit hier kunnen we de komende tijd al begrafenissen regelen, gesprekken en rondwandelingen hebben of een rouwbezoek gehouden worden. Ook kunnen we hier een intiem afscheid organiseren of een rituele wassing houden. Dit gebouw wordt aan de grondwal gebouwd die tussen de parkeerplaats en de kersentuin staat, zodat deze mooi opgaat in de natuurlijke omgeving. We denken in oktober de deuren van dit onderkomen te kunnen openen en u daar te mogen ontvangen. Loop gerust eens binnen tegen die tijd!

De islamitische begraafplaats Riyad al Khuld

De landschapskamer 'Kersentuin' heet zo omdat we daar vele ver-schillende kersenrassen hebben aangeplant. Maar de plek heet ook Makbara Islamia (islamitische begraafplaats) Riyad al Khuld (Tuin van de Eeuwigheid). Omdat alle grafplekken, ook op deze islamitische begraafplaats, eeuwige plekken zijn is dat wel een hele passende naam. Grappig genoeg zeggen wij meestal simpelweg 'het islamitische veld'. 
Bahaedin Ahrazem is de persoon die bij Walpot de islamitische begrafenissen regelt. Hij weet precies hoe een islamitische uitvaart hoort te verlopen, van rituele wassing en de lijkwade (kaffan), tot het gebed en de juiste teraardebestelling. En waarom het zo belangrijk is dat het graf voor eeuwig is. We hebben hem van alles gevraagd over deze mooie plek. Lees hier op de website het hele gesprek met Bahaedin. 

Een prachtige dienst

De familie Bereklauw komt die middag met z'n allen naar de nieuwe landschapsbegraafplaats. Vader met zoons en dochter en hun gezinnen. Een hechte familie die zojuist hun lieve vrouw en moeder heeft moeten loslaten. Gelukkig had ze nog verteld dat ze graag hier op deze mooie plek begraven wilde worden. Ze waren er nog niet eerder geweest, maar ze zijn meteen geraakt door dit gebied dat zo bij haar past. Bomen, bloemen en zon. Een mooi plekje tussen de bloemen en naast de perenboom wordt het. Hier willen ze ook de dienst houden, al in de ochtend voordat het te warm zou worden. Midden tussen alle kleuren van de veldbloemen en de donkerpaarse rijpe kersen, onder een groot tentdoek, met moeder in hun midden in de mooie beschilderde kist. Zo hebben ze het in hun hoofd en zo gaat precies de dag van afscheid. Prachtig weer. Omringd door familie en vrienden, bloemen en kersen, nemen ze afscheid met woorden, beelden en muziek. En dan brengen ze haar met zijn allen naar het graf voor het allerlaatste afscheid. Een verdrietige dag. En toch ook een prachtige dag. Bijna magisch, zeggen ze zelf. Vader knikt. Zo is het goed. Hij heeft het plekje naast haar al vastgelegd, voor later. Lees hier meer over hoe deze mooie dag nog resulteerde in een kersenplukactie voor het goede doel. 

Tip: rondwandelingen 21 en 24 september

We organiseren regelmatig rondwandelingen over het terrein van de landschapsbegraafplaats om mensen kennis te laten maken met het gebied. De eerstvolgende worden gehouden op 21 en 24 september. Op deze dagen kunt u om 10.30 of om 12 uur met ons een wandeling over het terrein maken, waarbij we u alles vertellen over de plek en onze plannen. U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar begraafplaats@walpot.net.

 

De landschapsbegraafplaats bevindt zich in Ulestraten, op Langs de Gewannen 20. Via de oprijlaan komt u op de parkeerplaats die midden op het terrein ligt. De landschapskamers liggen rondom deze parkeerplaats en zijn dus goed te bereiken. U kunt ons bereiken op 06-51581183 of via de e-mail op begraafplaats@walpot.net. 
< Terug naar het nieuwsoverzicht

Default
foto
Begeleiding
Uitvaartverzorging Walpot
Pisartlaan 8
6245 SK Eijsden
Tel.: +31 (0)43 - 409 1244
Email: info@walpot.net
Algemene voorwaarden
Uitvaartcentra Langs de Gewannen 20
6235 NV Ulestraten
Tel.: +31 (0)43 - 409 1244
Email: begraafplaats@walpot.net
Algemene voorwaarden
Uitvaartcentra Pisartlaan 8
6245 SK Eijsden
P. Debyelaan 25 (MUMC+/azM)
6229 HX Maastricht
Langs de Gewannen 20
6235 NV Ulestraten
 
Copyright 2024 Walpot • Alle rechten voorbehouden • Privacy StatementDisclaimer
Ontwerp en Realisatie www.advacom.nl
Overlijden melden?
Bel +31 (0)43 4091244