28
Apr

Informatie over uitvaarten en Coronavirus

Walpot uitvaartzorg en crematorium volgt de ontwikkelingen rond het Coronavirus en geeft hier eventuele updates. Wij volgen de instructies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD nauwkeurig op.

De uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken kunnen bezocht worden door in totaal 100 personen. Tevens vragen wij uw medewerking om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Samenkomen, samen met uw familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu beperkter mogelijk.

Ter bescherming van uw gezondheid en die van onze medewerkers, is het van belang dat er zo min mogelijk fysiek bezoek plaatsvindt. Dit betekent dat de uitvaartbegeleider het contact voornamelijk telefonisch met u onderhoudt. Zij kunnen u ook uitleggen welke mogelijkheden er wel nog zijn of hoe een uitvaart zo mooi mogelijk ingevuld kan worden binnen de beperkingen.

Gezien de zeer bijzondere omstandigheden, vragen wij uw begrip hiervoor.

 

Maar wat betekent dat als een dierbare overlijdt aan het Coronavirus? En gaat het rouwbezoek en de uitvaart wel door? Hieronder een opsomming van de meest gestelde vragen.

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het Coronavirus. Wat moet ik doen?

U meldt het overlijden op de gebruikelijke manier. U kunt 24 uur per dag bellen naar het telefoonnummer 043-4091244. Vermeld daarbij dat uw dierbare (vermoedelijk)besmet is met het Coronavirus.
 

Komt een uitvaartverzorger van Walpot dan ook langs?

Dat is per situatie verschillend. Vanuit veiligheidsoogpunt voor onze medewerkers, is het uitgangspunt dat zij zo veel mogelijk contact telefonisch of via digitale communicatie (Skype/Facetime) met u onderhouden. Zij kunnen u ook uitleggen welke mogelijkheden er wel zijn of hoe een uitvaart zo mooi mogelijk ingevuld kan worden binnen de gestelde beperkingen.
 

Wat gebeurt er met mijn dierbare die besmet is met het Coronavirus?

Uitvaarten kunnen doorgaan. Uw dierbare krijgt vrijwel dezelfde dienstverlening als iemand die niet is besmet. Alleen Thanatopraxie is niet toegestaan. Rouwbezoeken kunnen ook doorgaan, wij adviseren u deze wel in besloten kring te houden. Walpot volgt een hygiëneprotocol waarin ook de zorg voor overledenen met verhoogd besmettingsrisico is benoemd. Extra beschermende kleding is daar onderdeel van. Nabestaanden krijgen hierover uitleg. De kans op verspreiden via een overleden persoon is klein.
 

Kan iemand met het Coronavirus thuis opgebaard worden?

Vanuit het oogpunt van het besmettingsrisico is er geen bezwaar om de overledene thuis op te baren, zelfs met de kist open. Handcontact met de overledene door de nabestaanden kan ook, mits daarna de handen goed gewassen worden of gebruik gemaakt wordt van handalcohol.
 

Is iemand die is overleden aan het Coronavirus, nog besmettelijk?

Het RIVM heeft op deze vraag laten weten, dat het huidige Coronavirus (Covid-19) een nieuw en onbekend virus is. Maar uit onderzoek bij Coronavirussen in het algemeen, blijkt dat de overleving van het virus na overlijden van de patiënt, kort is. Bij lage temperaturen (door koeling) en hoge luchtvochtigheid kan het virus nog tot 3 dagen na overlijden aanwezig zijn. Belangrijker is echter de manier waarop besmetting plaatsvindt: door druppels via hoesten en niezen. De laatste zucht, voor zover dit plaatsvindt, is te zwak om een besmetting te veroorzaken. Na overlijden kan besmetting dus alleen plaatsvinden door het niet uitvoeren van handhygiëne en het niet dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen.
 

Kan de uitvaart van een besmette persoon plaatsvinden?

Ja.

Hoe gaat Walpot om met het aantal personen dat een uitvaart bezoekt?

De uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken kunnen alleen nog bezocht worden door in totaal 100 personen in onze buitenlocatie en in onze aula. Tevens zal de uitvaartverzorger uw medewerking vragen om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Samenkomen, samen met uw familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu beperkter mogelijk. De aula van ons crematorium is uitgerust met de mogelijkheid dat een dienst gestreamd kan worden dit kan tot max. 25 computers op het zelfde moment of onbeperkt na afloop van de dienst. Dit bieden wij u zonder kosten aan.

Crematorium Walpot Eijsden B.V.
In onze aula hebben wij het aantal stoelen teruggebracht naar 100 en zijn de banken verwijderd. De stoelen staan op een afstand van circa 1,5 meter van elkaar. Dit is uiteraard minder huiselijk en knus dan dat u van ons gewend was, maar het is voor uw en ieders gezondheid van belang dat u dit respecteert.

Ook hebben we de familiekamer gesloten, worden er geen condoleancemappen meer neergelegd, is het niet mogelijk om als familie mee te gaan naar de ovenruimte en verstrekken we geen horeca (ook geen koffie/thee/water).

Kan ik nog een koffietafel laten plaatsvinden?

Onze koffieruimte La Mémoire is beschikbaar voor koffietafels voor maximaal 100 personen. Uiteraard hanteren wij hierbij nauwkeurig de richtlijnen van het RIVM en werken wij volgens het protocol Heropening Horeca van de Koninklijke Horeca Nederland. Meer informatie over ons aangepast koffietafelarrangement leest u hier.

Handen schudden om te condoleren. Mag dat wel?

Niets is waardevoller dan elkaar steun te betuigen bij het verlies van een dierbare, bijvoorbeeld door te omhelzen. Door het coronavirus zijn de maatregelen afgekondigd dat we, ter bescherming van onze gezondheid, geen handen meer schudden en dat we het sociale en fysieke contact tot het minimum moeten beperken. In heel Nederland wordt het schudden van handen afgeraden. Op die manier moet de verspreiding van het coronavirus worden afgeremd.

Wat is een respectvol alternatief voor handen schudden?

Hoe kunt u zonder handen schudden iemand toch respectvol condoleren? Dit kunt u door middel van de volgende manieren doen:
- doen door uw hand op uw hart leggen en uw condoleance uitspreken;
- uw handen samenvouwen en/of een kleine buiging maken.

Mag iemand met gezondheidsklachten naar een rouwcentrum of uitvaart komen?

Gezondheidsklachten (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of koorts) kunnen voortekenen zijn dat iemand besmet is. In lijn met de richtlijnen van de overheid adviseert Walpot deze mensen om thuis te blijven en op een andere manier medeleven te tonen met de nabestaanden.

Zodra nieuwe informatie beschikbaar komt, zullen wij deze op onze website plaatsen.

 

< Terug naar het nieuwsoverzicht

Default
foto
Begeleiding
Uitvaartverzorging Walpot
Pisartlaan 8
6245 SK Eijsden
Tel.: +31 (0)43 - 409 1244
Email: info@walpot.net
Algemene voorwaarden
Uitvaartcentra Langs de Gewannen 20
6235 NV Ulestraten
Tel.: +31 (0)43 - 409 1244
Email: begraafplaats@walpot.net
Algemene voorwaarden
Uitvaartcentra Pisartlaan 8
6245 SK Eijsden
P. Debyelaan 25 (MUMC+/azM)
6229 HX Maastricht
Langs de Gewannen 20
6235 NV Ulestraten
 
Copyright 2024 Walpot • Alle rechten voorbehouden • Privacy StatementDisclaimer
Ontwerp en Realisatie www.advacom.nl
Overlijden melden?
Bel +31 (0)43 4091244