walpot
walpot
Slide background

06
Jul

Lentenieuwsbrief Landschapsbegraafplaats

De eerste nieuwsbrief van de landschapsbegraafplaats met oa een terugblik op de open dagen en een aankondiging van de rondwandelingen. Verder vertellen we over de kersen en maken we kennis met Marc Walpot.

Start van de Landschapsbegraafplaats!

Dit is de allereerste nieuwsbrief van de nieuwe landschapsbegraafplaats Walpot in Ulestraten. Nu alles groen is en alle bomen en struiken zich hier thuis beginnen te voelen, wordt het tijd voor een eerste nieuwsbrief. Vier keer per jaar praten we u hier bij over wat er groeit en bloeit, over activiteiten die er waren en die nog komen en maken we kennis met de mensen die bij de begraafplaats horen.  

Deze nieuwsbrief blikken we terug op onze start met de open dagen, vertellen we over de oude en nieuwe kersenrassen en maken we kennis met Marc Walpot.  

Terugblik naar de open dagen eind maart

Wat hadden we een geluk met het weer in het weekend van de open dagen, 26 en 27 maart! Zo vroeg in het voorjaar werden we getrakteerd op een voorjaarszonnetje waardoor de prille landschapsbegraafplaats er extra mooi uitzag. Vanaf januari zijn we druk geweest met het rooien, snoeien, planten en inzaaien van het terrein. We hebben in die maanden een parkeerplaats gemaakt, paden aangelegd, borden geplaatst, een groot terras laten maken en twee stretchtenten opgezet. En toen waren we klaar om de eerste geïnteresseerden te ontvangen en rond te leiden. Er kwam een hele stroom van mensen die overal een kijkje konden nemen, hun vragen konden stellen en genieten van koffie, thee en heerlijke kaneelcake. Mocht u dit gemist hebben, kijk dan even verderop in de nieuwsbrief naar de mogelijkheid om kennis te maken met deze mooie plek op een van de rondwandelingen. 

Kersen!

Verspreid over de landschaps-begraafplaats staan veel verschillende kersenbomen. De kersen beginnen al te kleuren in de boomgaarden rondom de buitenaula. We hebben in de Kersentuin, een van de landschapskamers, allerlei verschillende kersenrassen aangeplant. Hoogstambomen van rassen die om logische redenen niet populair meer zijn: te kwetsbaar of te klein. Zo hebben we ervoor gekozen om juist die oude rassen in stand te houden. 
Rondom het terras staan productieboomgaarden van zoete kersen. In de vroege lente genieten we hier van een muur van prachtige witte bloesem en over een paar weken genieten we van de overvloed van kersen. Deze mogen geplukt worden door bezoekers, om te eten of misschien om thuis jam van te maken? Als u de kersen afspoelt en ontpit kunt u ze makkelijk met een pak geleisuiker omtoveren in kersenjam. Heerlijk! 

Maak kennis met Marc Walpot

Marc is een van de eigenaren van Walpot en de grondlegger van de landschapsbegraafplaats. We vragen hem hoe het plan startte voor zo'n nieuwe begraafplaats: “Bij Walpot hebben we al veel takken van de uitvaart-branche ondergebracht: uitvaartzorg, crematorium, catering. De uitvaartleiders van de uitvaartzorg regelen alles vanaf het overlijden tot de crematie of begrafenis. In de mooie aula van het crematorium houden we diensten met alle zorg en aandacht, in het crematorium verzorgen we rouwbezoekavonden en houden we de crematie zelf. In onze trots La Memoire in Eijsden regelen we de catering volgens alle wensen van de familie en nabestaanden in een enorme grote glazen kas, midden in het groen. Een landschapsbegraafplaats vormt een mooie aanvulling op dat bestaande pakket. Begraven is een groenere oplossing dan cremeren, maar mensen willen niet meer geconfronteerd worden met graven ruimen, grafrechten verlengen en graven iedere zondag oppoetsen. Dus kozen we al snel voor eeuwige graven, dat geeft iedereen rust.”  
 

Waarom is voor Ulestraten gekozen?
“In Ulestraten waren al plannen ver in ontwikkeling om van een agrarisch gebied een landschapsbegraafplaats te maken. Door in dit plan te stappen zijn we al een eind op weg en kunnen we een toekomst-bestendigere tak aan Walpot toevoegen. Een prachtig groen gebied, ingericht zoals we het Limburgs landschap kennen, met grafplekken in een troostrijke, sfeervolle omgeving. Hier gaan we ook nog een gebouw neerzetten dat opgaat in het landschap, om hier diensten te kunnen houden in het groen, uitkijkend over de bloemenweide. Door eeuwige graven aan te bieden, geven we mensen de mogelijkheid om voor altijd alles in één keer te regelen. Eeuwige rust voor de overledene maar ook voor de nabestaanden. En voor ons betekent het dat we een prachtig gebied van bijna 10 hectare voor de eeuwigheid, voor onze kinderen en hun toekomst, groen en natuurlijk kunnen houden." 

Tip: Rondwandelingen 20 en 23 juli

We organiseren regelmatig kleinere rondwandelingen om mensen kennis te laten maken met het terrein. De eerstvolgende worden gehouden op 20 en 23 juli. Op beide dagen bent u welkom om 10.30 of om 12 uur om met ons een wandeling over het terrein te maken, waarbij we u alles vertellen over de plek en onze plannen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. 

< Terug naar het nieuwsoverzicht

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Enkele keren per jaar versturen wij onze nieuwsbrief. Niet alleen informeren we u daarin over actuele ontwikkelingen of over onze landschapsbegraafplaats, maar we willen u ook graag inspireren.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande link.

Mijn gegevens

*Deze velden zijn verplicht.

Default
foto
Begeleiding
Uitvaartverzorging Walpot
Pisartlaan 8
6245 SK Eijsden
telefoonnummer
Email: info@walpot.net
Algemene voorwaarden
Landschapsbegraafplaats
Tel.: +31 (0)6 - 515 811 83
Email: begraafplaats@walpot.net
Algemene voorwaarden
Uitvaartcentra
Pisartlaan 8, 6245 SK Eijsden
P. Debyelaan 25 (MUMC+/azM), 6229 HX Maastricht
 
Copyright 2022 Walpot • Alle rechten voorbehouden • Privacy StatementDisclaimer
Ontwerp en Realisatie www.advacom.nl